torstai 23. marraskuuta 2017

Onko meillä tähän varaa?



Nyt pitäisi eduskunnassa vaatia julkisiksi puolustusvoimissa tehdyt laskelmat hävittäjien elinkaarikustannuksista. Myös Hornettien osalta aikanaan tehdyt laskelmat, niitäkään ei ole julkaistu.

Tämä sen takia, koska jo Hornettien hankinnassa eduskuntaa harhautettiin hävittäjien todellisen hinnan suhteen. Puhuttiin 1,6 miljardin euron hankinnasta, rahaa on mennyt jo 15 miljardia. Samaa harhautusta yritetään tälläkin kertaa, todellisista kustannuksista vaietaan.

Kanadassa rynnäkköhävittäjä F-35 hankinta ilmavoimille on jäissä korkean hinnan vuoksi. Sikäläisten laskelmien perusteella Suomen kuudenkymmenen F-35 koneen elinkaarihinta voisi olla jopa tähtitieteelliset 60-80 miljardia. Puolustusvoimissa on varmasti tehty tarkatkin laskelmat, ne pitää saada julki. Tiukan talouskurin ja leikkausten aikana ei ole varaa hölmöilyyn.


Suomen puolustus ei tarvitse maailman kalleinta ja epävarminta asejärjestelmää, F-35 hävittäjiä korvaamaan vanhenevia Hornetteja. Ne eivät sovellu ensinkään sotilaalliseen maanpuolustukseen. Pelkästään elektroninen häirintä estää niiden toiminnan. Tai sotatilanteessa ne voidaan tuhota lentokentille maasta käsin jopa 500 kilometrin päästä ja loput ilmaan.

F-35 tyyppinen rynnäkköhävittäjä, jota Suomeen ajetaan kuin käärmettä pyssyyn on itse asiassa ilmaan nostettu tykistölaite. Mutta kymmenen kertaa kalliimpi ja paljon haavoittuvampi kuin maasta toimivat nykyiset panssaroidut, itseliikkuvat tykistöjärjestelmät.

Miksi näin mieletön hanke sitten etenee? Aseteollinen kompleksi tunkee tavaraa markkinoille USA:ssa, ne pitää myydä. Sitä varten tuotetaan viholliskuvia. Kylmän sodan aikana Neuvostoliitto oli hyvä vihollinen, nyt Venäjä kelpaa ainakin Suomen eliitille. Hornettien hankinnalla Suomi kytkettiin Nato-kumppanuuteen. Se on vienyt meidät Afganistaniin sotimaan, Irakiin kouluttamaan poliiseja, osapuoleksi terrorisminvastaiseen sotaan. Onko ajan kysymys, koska meillekin tulee pommeja perunalastin sijaan?

Norjaan F-35 suorastaan pakotettiin, koska kone on myös uudenaikainen elektroninen vakoilujärjestelmä ja Norjasta käsin voidaan seurata Jäämeren ja Kuolan alueella Venäjän toimintaa. F-35 rynnäkköhävittäjän hankinnalla Suomi kytketään mukaan Pietarin ja Kuolan alueen vakoiluun.

Ilmatilan valvontaan meille riittää mainiosti yksi lentolaivue, noin 20 konetta. Siihen Hornetit kelpaavat vielä vuosiksi.

Mitään aihetta hötkyilyyn ei siis ole. Missään tapauksessa rahoja ei kannata upottaa ”Kankkulan kaivoon” ja joutua asebisneksen nenästä vetämäksi.

Suomelta kaivataan aloitteita rauhan ja vakauden lisäämiseksi omalla lähialueellamme, ei lisääntyvää sapelinkalistelua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti