maanantai 10. joulukuuta 2018

Rasismin syistä

Tärkeässä mielipidekirjoituksessa (Karjalainen 5.12.) vaaditaan, että ”nyt on aika kuunnella ja uskoa niitä, joiden arkea rasismi koskettaa”. Rasismin syiden ymmärtämiseksi on mielestäni tärkeää kuunnella myös niitä, jotka syyllistyvät rasismiin.  Tulee nähdä ”yhteiskunnan rakenteissa piilevä rasismi”, kuten kirjoittajat huomauttavat. Vain siten voimme löytää toimivat keinot vapautua tästä ihmisarvoa polkevasta, syövän kaltaisesta yhteiskunnallisesta taudista.

Mikä osuus on hyvinvointivaltion murentamisella rasismin synnyn taustalla? Kun koulupojat eivät saa oppimiseen tarvitsemaansa tukea. Kun työttömiä nöyryytetään ja pakotetaan palkattomaan työhön, vaikka perustuslaki takaa oikeuden sosiaaliturvaan. Tai kun työntekijän on yritettävä pärjätä nollatuntisopimuksella tai pieneläkeläisen köyhyysrajan alapuolella olevilla tuloilla. Tai kun ihminen ohjataan sosiaaliturvan täydennykseksi leipäjonoon. Kun työnantajat polkevat työ- ja palkkaehtoja ulkomaisella halpatyövoimalla.

Samaan aikaan rikkaat rikastuvat ja maksavat jopa alempaa veroprosenttia kuin peruspäivärahaa saava työtön. Helsingin pörssi on jakanut vuosittain ennätysosinkoja, jopa yli kymmenen miljardia kerrallaan. Pääomatulot on vapautettu kuntaverosta kokonaan, vaikka sosiaali-, terveys- ja koulutuspalvelut ovat rikkaidenkin ulottuvilla. Kuntien valtionavut ovat riittämättömät ja niinpä kunnat leikkaavat palvelujaan. Ne ovat kuitenkin tärkeitä juuri pienituloisille ihmisille.

Sosiaalitukien väärinkäytöksistä pidetään meteliä ja Kela perii ne takaisin sentilleen. Suurempia summia jää kuitenkin käyttämättä, kun asiakkaat eivät tunne oikeuksiaan. Suurtyöttömyys johtaa kovenevaan kilpailuun yhteiskunnassa, turvattomuus kasvaa, monet kokevat toivottomuutta ja yksinäisyyttä ongelmiensa kanssa.  He eivät tule nähdyiksi, katoavat. Joillekin muukalaisviha ja pakolaisvastaisuus tarjoaa tavan tulla hyväksytyksi edes jossakin. Rasistiporukassa voidaan purkaa kiukkua myös kaikkia ”herroja” kohtaan.

Tämä sopii rikkaalle eliitille vaarattomana toimintana, sillä oikeistopopulistit ja äärioikeisto hyväksyvät leikkauspolitiikan ja suuntaavat katkeruuden toisiin köyhiin. Suurten pääomien omistajat, jotka ovat keränneet hyödyn eriarvoistavasta politiikasta, voivat köllötellä rauhassa vaikka ”veroparatiisissa”, sillä välin kun köyhät kivittävät toisiaan.
Kun työväenliike puhuu rasismin rakenteellisesta luonteesta ja vaatii muutosta leikkauspolitiikkaan. Silloin toisenlainen maailma on mahdollinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti